Dlaczego warto zdecydować się na maszyny do pakowania próżniowego?
2 min readWarto wiedzieć, że maszyny do pakowania próżniowego są bardzo proste w obsłudze, świetnie zdadzą egzamin w domowej kuchni. Produkt przeznaczony jest do pakowania nie tylko i wyłącznie świeżych owoców, ale również innych produktów spożywczych.
Porady dotyczące pakowania próżniowego żywności
Należy mieć świadomość, że zdecydowanie najlepsze efekty można uzyskać w przypadku pakowania próżniowego świeżej żywności. Trzeba zdawać sobie sprawę, że jeżeli jakość danej żywności będzie się pogarszała, omawiane pakowanie próżniowe będzie w stanie opóźnić ten proces, jednak nie zatrzyma go. Warto wiedzieć, że beztlenowe bakterie, a także mikroorganizmy, które mogą funkcjonować w środowisku o bardzo niskiej zawartości tlenu będą oddziaływać na pogorszenie jakości danej żywności.
Ponadto rozmrażanie, gotowanie i podgrzewanie w wodzie żywności, która jest zapakowana próżniowo umożliwi zarówno na zachowanie smaku potraw, jak i znacznie ułatwi utrzymanie czystości. Koniecznie trzeba również zaznaczyć, że w trakcie podgrzewania potraw zapakowanych próżniowo przy wykorzystaniu kuchenki mikrofalowej rekomendowane jest przedziurawienie worka w kilku miejscach. W ten sposób gorące powietrze się z niego wydostanie. Warto także wiedzieć, że żywność zapakowana próżniowo może być podgrzana przez zanurzenie oraz podgrzewanie w ciepłej wodzie. Należy jednak pamiętać, aby temperatura wody nie przekroczyła 75 st. C.
Co należy zrobić przed zapakowaniem próżniowym warzyw?
Rekomendowane jest najpierw poddanie warzyw blanszowaniu. Warto wiedzieć, że blanszowanie jest w stanie zatrzymać działanie enzymów, które mogłyby wpłynąć na utratę smaku, struktury czy koloru. W celu poddania warzyw blanszowaniu konieczne jest zanurzenie ich we wrzątku na kilkadziesiąt sekund. Następnym etapem jest ich wyjęcie i zanurzenie w zimnej wodzie.
Czas blanszowania będzie oczywiście zależał od rodzaju warzywa. Należy podkreślić, że im drobniejsze oraz delikatniejsze warzywa, tym będzie krótszy czas blanszowania. Warto również wiedzieć, że blanszowanie może być przeprowadzone za pomocą pary wodnej czy kuchenki mikrofalowej.
Jak zapakować próżniowo mięsa i ryby?
Należy mieć świadomość, że omawiane maszyny do pakowania próżniowego mogą być wykorzystanie do zapakowania ryb czy mięsa. Rekomendowane jest jednak najpierw umieszczenie żywności w zamrażarce na 1-2 godziny. Umożliwi to nie tylko na związanie soków naturalnych znajdujących się w żywności, ale również pozwoli na zachowanie odpowiedniego kształtu.
Z kolei w przypadku, gdy nie będzie możliwe wstępne schłodzenie żywności, polecane jest umieszczenie luźno zwiniętego ręcznika papierowego między żywnością a krawędzią worka, która jest przeznaczona do zgrzania. Warto zaznaczyć, że ręcznik wchłonie soki, które wydostaną się z danej żywności w trakcie odsysania powietrza.
Maszyny do pakowania próżniowego znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl