23 grudnia, 2024

Kekusz.pl

Portal ogólnotematyczny

Przepisy z wykorzystaniem buraków

2 min read

Buraki to warzywo, które jest tanie i łatwo dostępne. Możemy z nich zrobić wiele potraw, zarówno w wersji wytrawnej i na słodko. Buraki mają także wiele wartości odżywczych i warto je spożywać szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Pozytywnie wpływają na nasz organizm i i są niskokaloryczne. Więc do jakich dań warto wykorzystać buraczki?

Buraki w wersji wytrawnej

Buraki możemy przyrządzać w wersji wytrawnej, na słono. Jest bardzo dużo potraw, które każdy z nas może samodzielnie zrobić w domowych warunkach. Buraki świetnie smakują w sałatkach. Można do tego wykorzystać buraczki w occie, pieczone albo gotowane. Ciekawą wersją sałatki jest carpaccio z burakiem. Carpaccio w wersji oryginalnej jest wykonywane z surowego mięsa, zazwyczaj wołowiny. Natomiast w wersji wegetariańskiej mięso możemy zastąpić burakiem. Aby taką sałatkę wykonać, potrzebujemy pieczone buraki, rukolę, orzechy włoskie oraz parmezan. Carpaccio możemy podać z sosem winegret (łączymy ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz).

Parmezan możemy zamienić na ser lazur, a rukolę na szpinak. Również możemy dodać buraczki w occie, dzięki czemu sałatka będzie miała bardziej wyrazisty smak. Również ciekawą opcją wykorzystania buraka jest wegetariańska wersja tatara. Tatar z pieczonego buraka to ciekawa kompozycja na kolację lub podwieczorek. Tutaj również idealnie sprawdzi się pieczony burak, którego należy pokroić w drobną kostkę. Dodatkowo będą potrzebne takie składniki jak: cebula, jabłko, pestki słonecznika, rzodkiew, cytryna, musztarda, miód, oliwa z oliwek oraz sól i pieprz. Danie to na pewno sprawdzi się na domówce lub jako przystawka.

Buraczki na słodko

Nieco mniej popularne jest wykorzystanie buraka w wersji na słodko. Pierwszą opcją spożytkowania buraka są tzw. kulki mocy. Są to słodkie kuleczki, które z powodzeniem mogą służyć jako deser. Do ich wykonania można użyć małych buraczków, które należy ugotować, amarantusa ekspandowanego, wiórek kokosowych, orzechów laskowych, kakao, syrop trzcinowy, olej kokosowy. Wszystkie składniki (oprócz amarantusa) należy ze sobą połączyć i zblendować na gładką masę. Następnie trzeba dodać amarantus i można formować kulki. Kuleczki będą miały niepowtarzalny, lekko różowy kolor. Świetną opcją jest również wykorzystanie buraka do koktajlu. Napój z buraka doda nam energii. Buraki należy zmiksować z bananem, jabłkiem i pomarańczą oraz dodać nieco wody. Koktajl sprawdzi się jako drugie śniadanie lub kolacja. Jest to niskokaloryczna bomba witaminowa, która na pewno doda nam sił na cały dzień.