Opakowania cukiernicze – co warto o nich wiedzieć?
2 min readPodczas wizyty w cukierni ostatnią sprawą, o której się myśli, są opakowania cukiernicze. Jest to jednak spory błąd, ponieważ po wybraniu najlepszego i najpiękniejszego ciasta, trzeba będzie je jeszcze w jakiś sposób dostarczyć do domu I to właśnie dobrze dobrane pudełka na ciasta są tym narzędziem, które to umożliwią. Niezbędne jest jednak to, aby je dobrze wybrać. Co trzeba o nich wiedzieć, aby takiego wyboru dokonać?
Podstawowe informacje
Wybór odpowiednich pudełek na ciasta warto rozpocząć od zupełnych podstaw, czyli przede wszystkim od tego, jaki będzie ich rozmiar. Pudełka na ciasto występują w ogromnej ilości wersji rozmiarów, a to sprawia, że trzeba przed ich zakupem odpowiednio określić to, czy będą one pasowały do kupionego przez nas wypieku. Kupienie zbyt dużego opakowania cukierniczego skutkować będzie nadmiernym przemieszczaniem się ciasta w jego wnętrzu, co niechybnie doprowadzi do jego zniszczenia.Nie mniej ważną sprawą jest to, aby wybierane pudełka na ciasta wyposażone były w odpowiednie uchwyty lub wytłoczenia w swoim wnętrzu, odpowiadające kształtowi wypieków. Szczególnie mocno trzeba na to zwrócić uwagę, gdy kupować się będzie kilka, lub nawet kilkanaście muffinów.
Jaki materiał wykonania?
Jeśli chce się mieć dobrze i odpowiednio dobrane pudełka na ciasto, kluczowe jest również to, z jakiego będą one wykonane materiału. Co zatem trzeba o nich widzieć i jakie są dostępne na rynku wersje?Najbardziej podstawowym pudełkiem na ciasto jest oczywiście wersja plastikowa. Jest ona wybierana głównie z powodu swojej bardzo niskiej ceny, lecz również niskiej wagi. Niestety nie jest to opakowanie zapewniające zbyt dużą ochronę, ponieważ plastik jest kruchy i delikatny. Wystarczy silniejsze uderzenie w niego, a pęka, niszcząc przy tym ciasto.Znacznie lepszym pomysłem jest więc wybranie pudełka wykonanego z tektury. Gruba tektura jest co prawda nieco cięższa, a przy tym znacznie droższa niż opakowanie plastikowe, lecz jest również naprawdę bardzo mocna, a to sprawia, że stanowi rewelacyjną formę zabezpieczenia dla ciasta. Co więcej, cechuje się ona również właściwościami przepuszczającymi powietrze, więc ciasto w takim opakowaniu nie psuje się tak szybko, jak w opakowaniu plastikowym.