26 kwietnia, 2024

Kekusz.pl

Portal ogólnotematyczny

Jak zadbać o patelnię ze stali nierdzewnej?

2 min read

Można śmiało powiedzieć, że Polacy uwielbiają stal nierdzewną. Jest ona zwykle ich pierwszym wyborem w przypadku kupowania naczyń kuchennych. Patelnie ze stali nierdzewnej są wytrzymałe, bezpieczne i nad wyraz uniwersalne, jednakże jeśli mają służyć domownikom przez dłuższy czas, muszą oni nauczyć się o nie dbać.

Grzanie i chłodzenie

Mimo iż stal nierdzewna jest wyjątkowo odporna na zróżnicowane warunki, skrajne temperatury mogą negatywnie wpływać na jej jakość. Patelni wykonanych z tego materiału nie powinno się zatem przegrzewać. Najlepiej włączać pod nimi mniejszy ogień, by uniknąć sytuacji, w której tłuszcz zacznie się palić.

Intensywne i szybkie schłodzenie stalowej patelni raczej też nie zakończy się dobrze. Nagła zmiana temperatury może doprowadzić do zmiękczenia materiału, przez co dno naczynia zacznie się odkształcać i nie powróci już do swojej pierwotnej formy.

Czyszczenie

Patelnie ze stali nierdzewnej nie są specjalnie wymagające, ale mimo tego podczas czyszczenia tych naczyń trzeba się trzymać kilku zaleceń. Nie należy używać na nich ostrych druciaków do naczyń, ponieważ mogą one zetrzeć zewnętrzną warstwę stali lub ją zarysować, przez co nie będzie wyglądać estetycznie.

Większość ludzi w dzisiejszych czasach na co dzień korzysta ze zmywarek, a producenci wychodzą im na przeciw, tworząc naczynia, które nie wymagają ręcznego mycia. Patelnie wykonane ze stali nierdzewnej także do nich należą. Większość z nich można bezpiecznie umyć w zmywarce, oszczędzając na tym sporo czasu.

Polerowanie

Aby zachować dobry wygląd patelni przez długie lata, trzeba nie tylko ją czyścić, ale też regularnie polerować. To podstawowy zabieg w przypadku pielęgnacji naczyń kuchennych, który bez trudu można przeprowadzić samodzielnie w domowych warunkach. Wystarczy zainwestować w dobry środek do polerowania patelni. Preparaty tego rodzaju dostępne są już we wszystkich większych hipermarketach.

Regularne polerowanie patelni fantastycznie wpłynie na jej ogólną prezencję. Sprawi, że jej zewnętrzna powierzchnia będzie cudownie błyszczeć. Polerowanie jest również zabiegiem umożliwiającym zachowanie pierwotnego kolorytu stali. Dzięki niemu przez długie lata utrzyma ona swój początkowy odcień.

Patelnie ze stali nierdzewnej dostępne są w ofercie sklepuGastrosilesia.pl.