7 lutego, 2023

Kekusz.pl

Portal ogólnotematyczny

Jakie zapasy warto przygotować na zimę?

2 min read

Latem, gdy dostęp do warzyw i owoców jest w zasadzie niemal nieograniczony, warto zastanowić się nad zrobieniem przetworów. Zapasy zgromadzone w cieplejszym okresie świetnie sprawdzą się zimą i późną jesienią. Co można przygotować?

Kiszone i suszone warzywa

Trudno wyobrazić sobie zapasy na zimę bez słoików z warzywami. W Polsce królują oczywiście wersje kiszone, które cenione są ze względu nie tylko na smak, ale również na właściwości zdrowotne. Popularne są zwłaszcza ogórki, buraki i kapusta. Wiele osób przygotowuje również mieszanki marynowanych warzyw w formie sałatki.

Bardzo dużym powodzeniem cieszą się także suszone warzywa. Przede wszystkim są to uwielbiane przez niemal wszystkich pomidory, ale obróbce cieplnej poddawane są także buraki, marchew, cebula, seler czy por. Suszone warzywa są smaczną przekąską i dodatkiem do np. sałatek i zup.

Sosy

Poza warzywami i owocami, na zimę warto przyrządzić również słoiki z domowym sosem. Samodzielnie przygotowany produkt bywa smaczniejszy od wersji kupowanych, a na dodatek nie zawiera konserwantów. Każdy może przygotować dokładnie taką wersję, jaka mu odpowiada, używając ulubionych składników. Podstawowym rodzajem sosu jest oczywiście wersja pomidorowa, która należy do chyba najbardziej lubianych wśród dzieci i dorosłych.

Poza tym warto wykorzystać do zrobienia sosu także inne dostępne u nas warzywa, czyli paprykę, cukinię, cebulę, dynię, kukurydzę czy marchew, a także różne gatunki grzybów. Nie można zapominać o odpowiednim zestawie przypraw i ziół. Przyrządzony latem lub jesienią sos może być smacznym dodatkiem do np. makaronu, ryżu, kaszy, mięsa, placków ziemniaczanych.

Owocowe skarby

Mówiliśmy już o kiszonych i suszonych warzywach, które doskonale sprawdzają się zimą. Z tego samego powodu warto zachować również nieco owoców na chłodniejsze okresy roku. Najlepsze są do tego dostępne latem w naszym kraju maliny, truskawki, śliwki, jagody, porzeczki czy borówki. Zgromadzone zapasy wystarczy włożyć do pudełka i zamrozić.

Z owoców, podobnie jak z warzyw, można także robić przetwory. Chyba większość ludzi uwielbia domowej roboty dżemy, powidła, soki czy konfitury ze słodkich owoców. Przetwory można dodawać do ciast, deserów, herbat.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Suszarnicza Spółka OGRODNIK S.A.