Śliwki w occie
2 min readJabłka, śliwki, gruszki to typowo polskie jesienne owoce. Obecnie można kupić je w sklepach przez cały rok, ale są to owoce importowane pozbawione smaku i zapachu. To właśnie dlatego w okresie jesiennym warto zrobić trochę przetworów, by cieszyć się ich smakiem do kolejnych zbiorów.
Przetwory ze śliwek
Odmian śliwek jest bardzo dużo i pierwsze pojawiają się już w połowie lata. Najlepsze są jednak do jedzenia lub do upieczenia ciasta. Do przygotowywania przetworów najlepsze są śliwki węgierki, które są soczyste, pięknie pachnące i łatwe do wypestkowania.
Na przetwory najlepiej wybrać śliwki w okresie największego wysypu, są wtedy w pełni dojrzałe, słodkie i oczywiście najtańsze.
Najpopularniejszym przetworem śliwkowym jest oczywiście powidło. Jego przygotowanie jest bardzo pracochłonne i wymaga dużo czasu. Powidła muszą być smażone przynajmniej przez 2-3 dni. Nic jednak nie zastąpi ich smaków.
W dalszej kolejności ze śliwek robione są kompoty i śliwki zasypywane cukrem, które w zimie można wykorzystać do ciasta.
Śliwki w occie
Stosunkowo mało znana postać śliwek, choć niektóre przepisy sięgają czasów staropolskich. To bardzo dobry dodatek do mięs na zimno lub gorąco, do pasztetów, serów (zwłaszcza wędzonych), sałatek oraz śledzi. Wszystko zależy od inwencji i umiejętności kucharza. Łączenie smaków jest sztuką trudną, ale przynosi czasami rewelacyjne i zaskakujące efekty.
Przepisów na śliwki w occie jest ogromna ilość, każdy może wybrać ten, który najbardziej odpowiada jego smakom. W każdym jednak powtarzalne są etapy oraz składniki.
Na śliwki w occie najlepsza jest węgierka i to górska. Nie jest duża, ale za to bardzo aromatyczna, słodka i mięsista. Śliwki należy umyć i przebrać odrzucając ta pomarszczone i uszkodzone. Kolejnym krokiem jest drylowanie, można to zrobić ręcznie lub przy pomocy drylownicy. Pestki w węgierkach bardzo łatwo odchodzą od miąższu. Podczas drylowania można odrzucić śliwki robaczywe. Niektórzy wykorzystują śliwki w całości, wtedy należy ponakłuwać je w kilku miejscach widelcem.
Kolejny etap to przygotowanie zalewy octowej składającej się z octu, wody oraz cukru. Proporcje mogą być bardzo różne, w zależności od tego jak bardzo ostry chcemy uzyskać smak. Do zalewy można dodać kilka goździków, trochę cynamonu i kawałek laski wanilii, dzięki temu śliwki uzyskają przyjemny korzenny smak.
Gorącą zalewą należy zalać śliwki ciasno ułożone w słoiku i później pasteryzować przez 5-15 minut, w zależności od wielkości słoika.