27 lipca, 2024

Kekusz.pl

Portal ogólnotematyczny

Gruszki w stanie surowym, w słodkiej zalewie lub gruszki w occie

2 min read

Gruszki należą do takich owoców, które trzeba polubić, a stanie się to, gdy coraz częściej zaczniemy po nie sięgać. Niektórzy ludzie twierdzą, że nie przepadają za gruszkami i mało ich jedzą. A to dlatego nie przepadają, gdyż jeszcze nie wiedli się w te owoce i nie posmakowali ich wspaniałego smaku. Gdy posmakują, to nie będą mogli poprzestać na zjedzeniu jednej, czy dwóch gruszek. Gruszki smakują nie tylko takie bezpośrednio zerwane z drzewa, lecz również smaczne są gruszki w occie i gruszki w cukrze.

Trochę historii gruszki

Do Europy gruszki dotarły z Persji. Pierwszym krajem w Europie, który rozpoczął uprawę była Grecja, z której potem gruszki dotarły do Rzymu i od razu zawojowały pańskie ogrody i stoły stając się rarytasem. W Europie Zachodniej na większą skalę pojawiły się dopiero w siedemnastym i osiemnastym weku. W tym czasie wieść o tym smacznym i egzotycznym na tamte czasy owocu dotarła także do naszego kraju. Na świecie zaczęły powstawały wciąż nowe odmiany tego owocu, gdyż łatwo się ze sobą krzyżowały i dzięki temu zaczęto wciąż tworzyć różne podgatunki. W dawnych czasach znane było tylko kilka odmian tego owocu. Dziś jest kilka tysięcy odmian i nawet do 60 gatunków gruszy. Dziś wielkie plantacje gruszek znajdują się w licznych krajach Europy i Azji, a najwięcej w Belgii, i we Francji. Z gruszek robi się wiele przetworów, jak na przykład gruszki w occie nadające się do konsumpcji w każdym momencie. Powstałe w zalewie octowej z cukrem posiadają słodko-kwaśny i pyszny smak.

Cenny owoc

Gruszki są bogate w witaminy i minerały, są również cennym źródłem kwasów owocowych i błonnika. I dlatego poleca się ich konsumpcję w codziennej diecie. Z gruszek można robić smaczne przekąski, jak na przykład gruszki w occie i stosować do mięs. Gruszki w occie pasują zarówno do mięs, jak i do wędlin, a nawet do serów żółtych. To taka uniwersalna i smaczna przystawka, jak i składnik na przykład na koreczki. Jedząc gruszki warto pamiętać, że najwięcej zdrowotnych właściwości znajduje się w skórce gruszki oraz tuż pod skórką. Znajdują się tam naturalne barwniki, flawonoidy i silne przeciwutleniacze zapobiegające nowotworom i zapaleniom.

Na koniec coś ogólnie o gruszach. Pospolite grusze znane były już tysiące lat przed naszą erą. Odkrycia archeologiczne przeprowadzane na terenie Włoch i Szwajcarii udowodniły, że znane były już w epoce brązu, choć rosły nie w takich warunkach jak dziś i nie posiadały tyle gatunków. W naszym kraju najbardziej znana od wieków jest gruszka leśna zwana ulęgałką.