Dlaczego warto jeść suszone warzywa?
2 min readSpożywanie warzyw jest niezwykle ważne dla Twojego organizmu. Warzywa zawierają różne składniki odżywcze, które są łatwo przyswajalne dla organizmu. Świeże warzywa mogą jednak zostać zaatakowane przez mikroorganizmy, które powodują gnicie. Suszone warzywa są właściwie tym samym, co świeże, tylko że zawierają mniej wody, co pomaga uniknąć ich psucia się.
Korzyści suszonych warzyw dla zdrowia
W suszonych warzywach znajduje się tyle samo błonnika, co w świeżych. Błonnik jest dobry na trawienie, pomaga uniknąć zaparć i innych problemów trawiennych. Kwas foliowy zawarty w niektórych suszonych warzywach pomaga zapewnić składniki odżywcze dla mózgu. Spożywanie suszonych warzyw dostarcza mózgowi niezbędnych składników odżywczych, dzięki czemu będzie on lepiej funkcjonował. Kompleks witamin B, beta karoten i inne składniki odżywcze zawarte w suszonych warzywach pomagają zmniejszyć ryzyko raka. Jedzenie suszonych warzyw może więc zapobiegać rozwojowi komórek rakowych. Niektóre składniki odżywcze zawarte w suszonych warzywach, takie jak chlorofil, wspomagają krążenie krwi, które wpływa na zdrowie serca. Poprawa krążenia zmniejsza także ryzyko chorób serca.
Suszone warzywa zawierają również tłuszcze nienasycone, które są także dobre dla ochrony tego narządu. Zawierają również korzystny dla zdrowia tłuszcz nienasycony. Umożliwia on obniżenie poziomu cholesterolu. Jak wspomniano wcześniej, warzywa wspomagają krążenie krwi. Tak więc spożywanie suszonych warzyw pozwala również zapobiegać udarom. Niektóre rodzaje warzyw, takie jak suszona marchew, por, ziemniaki i inne, pozwalają zwiększyć poziom energii.
Dodatkowe korzyści zdrowotne spożywania suszonych warzyw
Tłuszcze nienasycone zawarte w suszonych warzywach pozwalają uniknąć złogów tłuszczu w organizmie, które powodują nadwagę i otyłość. Nie tylko niedobór płynów, ale również ich nadmiar może być szkodliwy dla organizmu. Niektóre wodniste warzywa mogą powodować nadmierne gromadzenie się wody w organizmie i wywoływać opuchlizny. Suszone warzywa zawierają mniej wody, więc mogą zrównoważyć ilość płynów w ciele. Poza tym mają zwykle wyraźny smak, w przeciwieństwie do niektórych świeżych warzyw, które mogą nie smakować zbyt dobrze.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Suszarnicza Spółka OGRODNIK S.A..