5 grudnia, 2024

Kekusz.pl

Portal ogólnotematyczny

Różne rodzaje podgrzewaczy do potraw

2 min read

Podgrzewacze do potraw niby nie są niezbędnymi elementami wyposażenia kuchni, bo w końcu do tej pory jakoś bez nich żyłeś i nie zauważyłeś, by specjalnie ci czegoś brakowało, ale jeśli tylko sięgniesz po jeden z takich sprzętów, przekonasz się, jak wiele czynności ci on ułatwi. A oto różne warianty, na które możesz się zdecydować.

Podgrzewacze na płynne paliwo

W nich materiałem odpowiadającym za podgrzewanie potraw jest specjalne paliwo, które przeważnie występuje w formie pasty bądź lekkiego żelu. Ten typ podgrzewacza najlepiej sprawdzi się w pomieszczeniach zamkniętych, czyli właśnie domowych kuchniach.

Podgrzewacz do potraw na płynne paliwo ma prosty sposób działania. Aby z jego pomocą ocieplić danie, musisz umieścić tuż pod nim puszki z żelem lub pastą, które zadbają o to, aby temperatura dania nie uległa zmianie. Jest to rozwiązanie w stu procentach bezpieczne. Paliwo wykorzystywane w podgrzewaczach nie ma negatywnego wpływu na ludzkie zdrowie.

Podgrzewacze elektryczne

Nieco droższe od tych na płynne paliwo, ale też ciut bardziej funkcjonalne. Największym ich plusem może być szeroka gama zastosowań. W przeciwieństwie do podgrzewaczy na paliwo z tych sprzętów możesz korzystać zarówno w domowych pomieszczeniach, jak i np. na zewnątrz.

Elektrycznymi podgrzewaczami łatwiej można też sterować. Dysponując czymś takim, sam dokładnie ustalasz, do jakiej temperatury chcesz podgrzać wybrane danie. Masz nad nią całkowitą kontrolę i w każdej chwili możesz ją zmienić. Na pewno jest to duże ułatwienie, a także większa gwarancja bezpieczeństwa w trakcie kucharzenia.

Podgrzewacze indukcyjne

Po przejrzeniu różnych typów podgrzewaczy w sklepach możesz jednak dojść do wniosku, że tak naprawdę nie stać się na żaden podgrzewacz do potraw – czy to ten na paliwo, czy to ten elektryczny. Wtedy z pomocą przychodzą sprzęty indukcyjne. W tym momencie są one najtańszą wersją podgrzewaczy.

Podgrzewacze indukcyjne łączą w sobie jednak nie tylko niską cenę, ale też wysoką wydajność. Pozwalają utrzymać optymalną temperaturę dania przez bardzo długi czas, dzięki czemu nie musisz go potem ponownie podgrzewać i w ten sposób oszczędzasz energię, a także gwarantujesz sobie dużo większą wygodę.

Podgrzewacze do potraw dostępne są w ofercie sklepuGastrosilesia.pl.