27 kwietnia, 2024

Kekusz.pl

Portal ogólnotematyczny

Jak przygotować smaczny sorbet lodowy?

2 min read

Dla każdego lodożercy sorbet lodowy to jeden z tych produktów, które świetnie zastępuje lody. Warto wybierać tę właśnie opcję, warto jest przygotowywać ten smakowity i bardzo orzeźwiający deser samodzielnie, używając zdrowych produktów, których pochodzenia i jakości jesteśmy pewni. Mrożone napoje są idealnym zamiennikiem lodów, stanowiąc zdrową i smaczną alternatywę. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, jak go przygotować. W tym artykule pokażemy, jakie to proste…

Sorbet lodowy, czyli dlaczego warto pić mrożone napoje

Sorbet lodowy to świetna alternatywa dla tradycyjnych lodów. Jest to deser niezastąpiony w przypadku łasuchów, którzy nie potrafią oprzeć się słodkościom. Warto wiedzieć, że sorbety występować mogą w różnej postaci, chociażby jako samodzielny sorbet do picia, czy też jako dodatek do domowych ciast i innych stałych deserów. Niezależnie od tego, którą opcję wybierzemy, sorbet to doskonały, bo smaczny i zdrowy deser, który daje mnóstwo orzeźwienia.

Jak przyrządza się sorbet lodowy?

Sorbet do picia to deser, który przyrządza się bardzo prosto i szybko. Nie trzeba być szefem kuchni, by być w stanie przygotować go samodzielnie. Wystarczy odrobina chęci, a sorbet z pewnością się uda. Sorbety do picia przygotowuje się z osłodzonej wody oraz z owoców, koniecznie świeżych. Najpopularniejsze są sorbety truskawkowe oraz malinowe, choć na lato szczególnie dobrze sprawdzają się mrożone napoje z cytryn i arbuzów. Poza sezonem, można przygotowywać też sorbety z bananów, czy mieszanki innych dostępnych owoców. Wybór konkretnych owoców to kwestia indywidualna, która zależy od upodobań i smaków. Część osób chętnie eksperymentuje nie tylko ze smakami, ale i ze składnikami, zamieniając np. wodę na jogurt naturalny.

Proste sorbety domowe

Aby przygotować domowy sorbet, nie trzeba specjalnego sprzętu. Przydatna może okazać się jednak maszynka do lodów, a szczególnie taka, która sama mrozi gotowe lody. Jeśli jednak nie dysponujecie maszynką, dobrym wyborem jest również wyciskarka, najlepiej posiadająca opcję wolnoobrotową. Wyciskarki tego rodzaju są doskonałe do sporządzania sorbetów do picia – najlepiej wybrać do tego celu specjalną przystawkę do mrożonych produktów oraz śrubę o metalowej końcówce. Sorbet przygotowuje się prosto. Najpierw należy pokroić owoce, koniecznie umyte! Następnie wkłada się je do zamrażarki, a po ich zmrożeniu miesza z wodą albo jogurtem. Tak przygotowane składniki wrzuca się do wyciskarki, a jeśli sorbet jest za rzadki, najlepiej dodać do niego niewielką ilość bitej śmietany lub miodu.