7 lutego, 2023

Kekusz.pl

Portal ogólnotematyczny

Powidła, konfitury i syropy, czyli naturalne przetwory owocowe

2 min read

Dzieciństwo powraca do nas ciepłem i słodyczą. To właśnie wtedy zjadaliśmy kanapkę z niesamowicie słodkim dżemem pachnącym letnimi lasami i łąkami lub wypijaliśmy kompot z tych słonecznych owoców zebranych w babcinym sadzie, które potem babcia obierała, kroiła, smażyła i pakowała w zgrabne słoiczki.

Lato zamknięte w słoiku

Naturalne przetwory owocowe, takie jak u babci, oczywiście najlepiej zrobić samodzielnie, tylko kto teraz na to ma czas? Najpierw trzeba zebrać pachnące latem owoce. Robi się to w momencie, gdy są idealnie dojrzałe, bo wtedy są najbardziej słodkie i soczyste, a to sprawia, że powstające z nich konfitury, soki i kompoty nie potrzebują dodatków w postaci dużej ilości cukru i innych zagęszczaczy.

Zebrane owoce powinny pochodzić z pewnych źródeł. Najlepiej więc szukać dostawców, którzy cieszą się dobrą opinią od lat lub zakupić owoce z małych gospodarstw rolnych, gdzie pochodzą z przydomowych niedużych sadów i ogródków – wtedy też mamy pewność, że owoce w żaden sposób nie były pryskane, a to zresztą widać na pierwszy rzut oka – takie jabłko czy truskawka może nie wyglądają imponująco, ale tak właśnie smakują.

Całkiem skromnie, czyli bez sztucznych dodatków

Owoce zebrane w pełni lata, dojrzałe słodkie i soczyste, to idealny składnik, z których powstaną naturalne przetwory owocowe. W takim wypadku często nie ma nawet potrzeby używania dodatkowego cukru. Powidła śliwkowe wystarczy dostatecznie długo smażyć i na odpowiednio wolnym ogniu, w wyniku tego powstaną gęste i pachnące powidła.

Zdarza się, że dodatek cukru jest niezbędny, ale często używa się do naturalnych przetworów owocowych cukru trzcinowego, miodu lub na przykład naturalnego soku jabłkowego. Dzięki temu owoce nabierają pięknego koloru oraz odpowiedniej konsystencji, a w słoiczku, po który sięgamy w sklepie, znajdują się tylko naturalne składniki.

Z jakich owoców powstają naturalne przetwory owocowe?

W słoiczkach i butelkach z ładnymi etykietami znajdują się przeróżne owoce w postaci kompotów, soków, syropów, powideł, dżemów, konfitur, a nawet wyjątkowych lemoniad. Zachwycają zapachem, kolorem i konsystencją. Są to maliny, śliwki, jabłka, truskawki, agrest, a także na przykład czarny bez, jarzębina, pigwa, jagody, poziomki, aronia i soczyste, czarne jeżyny. Dużą popularnością cieszą się także cytryny czy pomarańcze w aromatycznym syropie, które są idealnym dodatkiem do porannej herbaty, gdy za oknem zimowa zawierucha.